layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

październik 2017
P W Ś C Pt S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas podkarpacki naturalny wypas2

 

01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

XVII edycja konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” na najlepszy regionalny produkt żywnościowy

nkdZapraszamy wszystkich producentów z terenu województwa podkarpackiego do udziału w konkursie na najlepszy produkt żywnościowy. Celem konkursu jest identyfikacja i zgromadzenie wiedzy o oryginalnych regionalnych produktach żywnościowych, wytwarzanych w gospodarstwach i przez lokalnych rzemieślników oraz wyszukiwanie i promocja specyficznych produktów, charakterystycznych dla danego regionu, które mogą stać się jego wizytówką.

Przedmiotem konkursu są żywnościowe produkty regionalne, czyli surowce lub wyroby, które mogą być przeznaczone do bezpośredniego spożycia lub sporządzania potraw. Regionalne produkty muszą być związane z określonym obszarem geograficznym, charakteryzować się szczególnymi cechami, często wynikającymi ze specyficznych warunków klimatycznych i glebowych regionu, z którego pochodzą. Powinny być wytwarzane w małej skali, tradycyjnymi metodami, wywodzić się z tradycji i kultywowanych w danym regionie zwyczajów oraz powinny być od dawna znane w okolicy.

Zgłoszone produkty będą zakwalifikowane i oceniane w następujących kategoriach:

I. Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego (produkty i przetwory mięsne,
z ryb, produkty mleczne, miody).

II. Produkty regionalne pochodzenia roślinnego ( przetwory owocowe, warzywne, produkty zbożowe , wyroby cukiernicze).

III. Napoje regionalne (napoje bezalkoholowe, napoje alkoholowe).

IV. Inne produkty regionalne w szczególności łączące produkty roślinne ze zwierzęcymi (np. farsze).

W konkursie mogą wziąć udział wszyscy wytwórcy, którzy przedstawią produkty spełniające warunki podanej wyżej definicji oraz przyślą wypełnione i własnoręcznie podpisane karty zgłoszenia do konkursu. Jeden producent może zgłosić jeden produkt w każdej kategorii. 
W trakcie konkursu będą przyznane nominacje do nagrody „Perła 2017” produktom nagrodzonym we wcześniejszych edycjach. Spośród nominowanych, Kapituła Krajowa Konkursu wybierze produkty, które będą odznaczone statuetką „Perła 2017”.

Uzupełnione karty zgłoszeniowe należy przysyłać do dnia 20 kwietnia 2017 r. na adres:

Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego lub Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale dopiskiem: Konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo.

Finał wojewódzki konkursu zaplanowany jest na dzień 27 maja 2017 r. w Strzegocicach . Należy w tym dniu dostarczyć zgłoszony produkt i zaprezentować go Komisji. Godzina rozpoczęcia konkursu o godz. 10.00

Bliższe informacje można uzyskać:
- telefonicznie: 17 7476338
Email Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
Krystyna Malinowska PODR w Boguchwała
Tel. 178101556

 

logo

Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach KRAJOWEJ SIECI OBSZARÓW WIEJSKICH PROGRAMU ROZWOJU OBSZARÓW WIEJSKICH na lata 2014-2010

Załączniki:
Pobierz plik (Regulamin-nkd-sr-17-produkt-uzup1.doc)Regulamin NKD 2017259 kB
Pobierz plik (Zgloszenie-produkt-2017.docx)Zgłoszenie produktu20 kB