layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

luty 2017
P W Ś C Pt S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

Nawożenie

NAWOZY MINERALNE

Gospodarowanie metodami ekologicznymi wyklucza stosowanie syntetycznych środków produkcji, w tym także sztucznych nawozów mineralnych. Istnieje jednak możliwość uzupełnienia ewentualnego niedoboru niektórych składników pokarmowych w glebie. W handlu dostępne są bowiem nawozy mineralne uzyskiwane z naturalnych skał mielonych, bez ich wcześniejszej obróbki chemicznej...

NAWOZY UZUPEŁNIAJĄCE

W szczególnych przypadkach, gdy utrzymanie żyzności gleby przy wykorzystaniu nawozów z własnego gospodarstwa jest niewystarczające dopuszcza się stosowanie niektórych nawozów handlowych, wyprodukowanych dla potrzeb rolnictwa ekologicznego oraz preparatów, które można wyprodukować we własnym gospodarstwie...

ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN

W gospodarstwa prowadzonych metodami ekologicznymi dopuszcza się stosowanie niektórych środków grzybobójczych i owadobójczych oraz chemicznych środków ochrony roślin. Listę oficjalnych preparatów sporządza Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi...


 

NAWOZY MINERALNE

Gospodarowanie metodami ekologicznymi wyklucza stosowanie syntetycznych środków produkcji, w tym także sztucznych nawozów mineralnych. Istnieje jednak możliwość uzupełnienia ewentualnego niedoboru niektórych składników pokarmowych w glebie. W handlu dostępne są bowiem nawozy mineralne uzyskiwane z naturalnych skał mielonych, bez ich wcześniejszej obróbki chemicznej. Są to:

1. Nawozy wapniowe

  • dolomit – o zawartości 30% CaO i 15-18% MgO
  • margiel – o zawartości 25-95% CaO
  • wapno pojeziorne – o zawartości 39-53% CaO

Informacje dodatkowe

Zaleca się prowadzenie badania kwasowości gleb i na ich podstawie stosowanie umiarkowanych dawek wapna na 1 ha. Nadmiar wapnia jest łatwo z gleby wymywany. Na niedobór wapnia szczególnie wrażliwe są: lucerna, koniczyna, buraki cukrowe, kukurydza, jęczmień, pszenica, rośliny strączkowe, rzepak. Wapnowanie pól najlepiej prowadzić w okresie pożniwnym. Jest wtedy czas na dobre wymieszanie go z glebą. Należy pamiętać, aby nie łączyć wapnowania z wywożeniem na pola obornika, aby uniknąć uwsteczniania związków mineralnych z obornika, przez co stają się one nieprzyswajalne dla roślin. Do atmosfery uwalnia się z obornika amoniak (NH4), powodując zanieczyszczenie środowiska.

2. Nawozy fosforowe

  • mączka fosforytowa – o zawartości 30% P2O5

Informacje dodatkowe

Nawóz ten uzyskiwany jest ze zmielonych fosforytów. W swym składzie oprócz fosforu, zawiera również spore ilości wapnia (26-53% CaO) oraz szereg korzystnych dla roślin mikroelementów. Stosowany w postaci mączki fosforytowej bezpośrednio do gleby jest przyswajalny przez rośliny zaledwie w 30%. Przyswajalność fosforu z tego nawozu można zwiększyć do 80 - 90% dodając wcześniej mączkę fosforytową do kompostu, obornika, gnojówki lub gnojowicy. Fosfor jest dobrze pobierany z gleby przez: lucernę, koniczyny, rośliny strączkowe, trawy, okopowe, a gorzej przez zboża (zwłaszcza jęczmień) oraz rzepak.

3. Nawozy potasowe

 

  • siarczan potasu – o zawartości 50% K2O i 18% S - jest to nawóz nie zawierający w swym składzie chlorków; szczególnie przydatny pod uprawy ziemniaków, pomidorów, ogórków, truskawek i krzewów jagodowych
  • kainit – o zawartości 14% K2O, 5% MgO, 20% Na, 4% S
  • karnalit – o zawartości 8-10% K2O, 10%MgO

 

Informacje dodatkowe 

Nawozy te są szczególnie zalecane do stosowania na użytkach zielonych. Występująca w nich domieszka magnezu i sodu poprawia jakość i smakowitość paszy dla przeżuwaczy. Spośród roślin uprawnych największe zapotrzebowanie na potas wykazują buraki, ziemniaki, rośliny motylkowe, a ze zbóż od niedoboru potasu najbardziej może ucierpieć jęczmień.

4. Nawozy magnezowo-siarkowe

  • kizeryt pylisty – o zawartości 27% MgO i 22%S
  • kizeryt granulowany – o zawartości 25% MgO i 20% S

Informacje dodatkowe 

Nawozy te pozwalają na uzupełnienie w glebie ewentualnych niedoborów magnezu i siarki. Magnez posiada duży wpływ na produkcyjność roślin uprawnych, a jest łatwo wypłukiwany zarówno z gleb lekkich jak i cięższych. Szczególnie duże wymagania pod względem zapotrzebowania na siarkę wykazuje: rzepak, gorczyca, rośliny motylkowe, kukurydza i niektóre warzywa, takie jak: czosnek, cebula, burak ćwikłowy, por, warzywa kapustne.

5. Nawozy mikroelementowe

 

  • mączka bazaltowa – to nawóz typowo mikroelementowy, bowiem w swym składzie zawiera: 40% SiO (tlenku krzemu), 8% CaO, 8,3% MgO, 1,7% K2O oraz pierwiastki takie jak: mangan (Mn), cynk (Zn), miedź (Cu), molibden (Mb), bor (B), żelazo (Fe), Selen (Se)

 

Informacje dodatkowe

Zawarta w mączce bazaltowej krzemionka (SiO2) wzmacnia tkanki roślinne, dając im odporność na choroby i szkodniki. Nawóz ten wpływa dodatnio na strukturę zarówno gleb lekkich jak i ciężkich, stwarzając lepsze warunki życiowe dla pożytecznych mikroorganizmów glebowych. Służy również do zaprawiania nasion przed siewem, poprawiając ich odporność na chorobotwórcze mikroorganizmy glebowe.

NAWOZY UZUPEŁNIAJĄCE

W szczególnych przypadkach, gdy utrzymanie żyzności gleby przy wykorzystaniu nawozów z własnego gospodarstwa jest niewystarczające dopuszcza się stosowanie niektórych nawozów handlowych, wyprodukowanych dla potrzeb rolnictwa ekologicznego oraz preparatów, które można wyprodukować we własnym gospodarstwie. Do nawozów dostępnych na polskim rynku należą:

 

  • bio-algen - jest nawozem produkowanym ze specjalnie suszonych glonów morskich. W swym składzie zawiera azot, fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo, mangan, aminokwasy i witaminy. Stosowany w początkowych fazach rozwojowych roślin uprawnych, powoduje u nich intensywny rozwój systemu korzeniowego (nawet do 400%). Zwiększa odporność roślin uprawnych na niekorzystne warunki pogodowe jak susza, przymrozki, itp. zapewniając wyższy i lepszej jakości plon. Bioalgen stosowany jest w formie oprysku w rolniczych uprawach polowych, w uprawach: warzywniczych, sadowniczych i kwiaciarskich

 

  •  Az-Kalk - to nawóz produkowany na bazie suszonych glonów morskichi innych składników dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym. W swoim składzie zawiera: wapń, magnez i szereg mikroelementów oraz szczepy bakterii rodzaju Azotobacter, które posiadają właściwości wiązania wolnego azotu z powietrza, czyniąc go dostępnym dla roślin. Na 1 ha bakterie te mogą związać około 40 – 60 kg azotu
  •  „EM” Technologia Efektywnych Mikroorganizmów - jest to produkt składający się z uśpionych pożytecznych mikroorganizmów glebowych, rozpowszechnionych w środowisku naturalnym na całym świecie. Należą do nich: bakterie fotosyntetyczne, bakterie kwasu mlekowego, drożdże, fermentujące grzyby, promieniowce i inne. Mieszanina mikroorganizmów jest tak dobrana, aby mogły one ze sobą współistnieć i zwielokrotnić swoje działanie. Im więcej w glebie organizmów pożytecznych, tym mniej chorobotwórczych. Preparat ten stosuje się do gleby lub na rośliny po wcześniejszym ożywieniu drobnoustrojów przy pomocy wyciągów roślinnych, melasy lub innej materii organicznej. Preparat „EM” może być wykorzystywany w uprawach rolniczych, ogrodniczych, na użytkach zielonych, w sadach. Służy również do sporządzania kompostów oraz uzdatniania gnojówki, gnojowicy i obornika, a także do zaprawiania nasion przed siewem
  • gnojówki roślinne - służą do łagodnego nawożenia upraw, zwłaszcza warzywniczych oraz jako naturalne środki ochrony roślin. W gospodarstwach ekologicznych sporządza się gnojówki z takich roślin jak: pokrzywa, mniszek pospolity, lucerna, perz, żywokost i wiele innych roślin. Sporządza się je w beczkach (nie metalowych), zalewając proporcjonalnie na 1 kg ziela 10 l wody i pozostawiając przez okres około 2 - 3 tygodni. W celu lepszego przebiegu fermentacji, gnojówkę należy raz dziennie przemieszać. Aby zapobiec ulatnianiu się amoniaku i wydzielaniu przykrych zapachów, można do roztworu dodać mączki bazaltowej lub dolomitowej. Do użycia nadaje się, gdy jest klarowna i na wierzchu nie zbiera się piana. Po przecedzeniu jej przez sito i rozcieńczeniu w proporcji 1 l gnojówki na 15 – 20 l wody, można gnojówką opryskiwać rośliny lub glebę. Gnojówki roślinne stymulują wzrost, uzupełniają w roślinie niezbędne mikroelementy, poprawiają system odpornościowy roślin uprawnych.

ŚRODKI OCHRONY ROŚLIN

1. Środki grzybobójcze

  • Bioblat 47 EC – w skład którego wchodzi naturalna lecytyna uzyskiwana z soi. Preparat ten w stężeniu 0,15% służy do ochrony roślin przed mączniakiem prawdziwym i zwalczania innych chorób grzybowych we wczesnym stadium infekcji
  • Bioczos – substancją czynną jest czosnek. Służy on do ochrony upraw warzywnych przed mączniakiem prawdziwym i rzekomym oraz innymi chorobami grzybowymi
  • Biosept 33 SL – środek na bazie owocu grejpfruta. Służy do zwalczania chorób grzybowych warzyw oraz kwiatów i krzewów ozdobnych. Chroni przed bakteriozą, zgnilizną twardzikową pomidorów, mączniakiem prawdziwym i kanciastą plamistością liści ogórków, mączniakiem rzekomym cebuli
  • Szkło wodne – stosuje się przeciwko chorobom grzybowym w okresie bezlistnym na drzewa i krzewy owocowe w stężeniu 1-2%.

2. Środki owadobójcze

  • Biobit 3,2 WP – to preparat owadobójczy o działaniu żołądkowym, którego substancją czynną są kryształki białka wytwarzane przez bakterie Bacillus thuringensis var Kurstaki. Niszczy on gąsienice motyli w uprawach warzywniczych i zielarskich
  • Novodor 02 S.C. – preparat o działaniu żołądkowym, przeznaczony do zwalczania stonki ziemniaczanej w uprawach rolniczych i warzywnych
  • Carpovirusine S.C. – preparat owadobójczy oparty na wirusie granulozy owocówek, do zwalczania owocówki jabłkóweczki
  • Promanal EC – środek owadobójczy o działaniu kontaktowym i żołądkowym zawierający 60% oleju parafinowego. Przeznaczony do ochrony drzew i krzewów owocowych przeciwko mszycom, przędziorkom, misecznikom i ochojnikom w okresie wczesnej wiosny
  • Spruzit EC – środek o działaniu kontaktowym i żołądkowym oparty na naturalnej pyretrynie otrzymanej ze złocienia dalmatyńskiego. Preparat w stężeniu 0,2% służy do zwalczania larw stonki ziemniaczanej, a w stężeniu 0,1% do zwalczania mszyc, mączlika szklarniowego, kwieciaka malinowca i jabłkowca, wciornastków i gąsienic
  • Szare mydło – rozpuszczone w ilości do 30 dag w 10 l wody działa jako środek wspomagający skuteczność przy stosowaniu wyciągów roślinnych do zwalczania mszyc
  • Barwne tablice lepowe – w których wykorzystuje się dodatnią reakcję owadów na określoną barwę. Umożliwiają one wczesne wykrycie obecności szkodników, a tym samym szybką reakcję na jego pojawienie. Tablice umieszcza się nad wierzchołkami roślin. Tablice żółte zwabiają mączlika szklarniowego, połyśnicy marchwianki, miniarki, ziemiórki, kwieciaka malinowca. Niebieskie tablice służą do odławiania .głównie wciornastków, a białe kistnika malinowca i pryszczarka malinowca.

3. Chemiczne środki ochrony roślin dozwolone w rolnictwie ekologicznym

Dopuszcza się używanie następujących preparatów chemicznych do ochrony upraw rolnych, warzywnych, sadowniczych przed chorobami grzybowymi i bakteryjnymi:

  • Miedzian 50WP
  • Miedzian 500 S.C.
  • Siarkol Extra 80WP
  • Champion 50 WP
  • Cuproxat 345 S.C.

Ponadto należy z całą stanowczością podkreślić, że nie są to środki oficjalnie podane do stosowania. Listę oficjalnych preparatów sporządza Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wyżej przedstawione są dopuszczone do stosowania w krajach UE i dostępne na polskim rynku.