layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

luty 2017
P W Ś C Pt S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

Ekologiczne przetwórnie

Ekologiczne przetwórnie

Wraz ze wzrostem liczby gospodarstw ekologicznych, rozwijają się także firmy przetwórcze, które zajmują się sprzedażą i przetwarzaniem tych produktów.

Rys. 1. Liczba przetwórni ekologicznych w poszczególnych latach

         
Spośród funkcjonujących w naszym regionie firm przetwórczych najwięcej bo aż 9 zajmuje się przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw lub produkcją soków. Ponadto jest 6 zakładów wielobranżowych, 2 piekarnie, 2 zakłady przetwarzające mleko, 1 producent ekologicznych wędlin. 
 
W 2011 roku na terenie województwa podkarpackiego 24 podmioty zajmowały się wprowadzaniem na rynek produktów ekologicznych, 4 prowadziły zbiór ze stanu naturalnego i zarejestrowanych było 5 producentów ekologicznego miodu. 

 

Dominika Skoczylas
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej