layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

listopad 2018
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

Ekologiczne przetwórnie

Ekologiczne przetwórnie

Wraz ze wzrostem liczby gospodarstw ekologicznych, rozwijają się także firmy przetwórcze, które zajmują się sprzedażą i przetwarzaniem tych produktów.

Rys. 1. Liczba przetwórni ekologicznych w poszczególnych latach

         
Spośród funkcjonujących w naszym regionie firm przetwórczych najwięcej bo aż 9 zajmuje się przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw lub produkcją soków. Ponadto jest 6 zakładów wielobranżowych, 2 piekarnie, 2 zakłady przetwarzające mleko, 1 producent ekologicznych wędlin. 
 
W 2011 roku na terenie województwa podkarpackiego 24 podmioty zajmowały się wprowadzaniem na rynek produktów ekologicznych, 4 prowadziły zbiór ze stanu naturalnego i zarejestrowanych było 5 producentów ekologicznego miodu. 

 

Dominika Skoczylas
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej