layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

maj 2018
P W Ś C Pt S N
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

Ekologiczne przetwórnie

Ekologiczne przetwórnie

Wraz ze wzrostem liczby gospodarstw ekologicznych, rozwijają się także firmy przetwórcze, które zajmują się sprzedażą i przetwarzaniem tych produktów.

Rys. 1. Liczba przetwórni ekologicznych w poszczególnych latach

         
Spośród funkcjonujących w naszym regionie firm przetwórczych najwięcej bo aż 9 zajmuje się przetwarzaniem i konserwowaniem owoców i warzyw lub produkcją soków. Ponadto jest 6 zakładów wielobranżowych, 2 piekarnie, 2 zakłady przetwarzające mleko, 1 producent ekologicznych wędlin. 
 
W 2011 roku na terenie województwa podkarpackiego 24 podmioty zajmowały się wprowadzaniem na rynek produktów ekologicznych, 4 prowadziły zbiór ze stanu naturalnego i zarejestrowanych było 5 producentów ekologicznego miodu. 

 

Dominika Skoczylas
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej