layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

wrzesień 2017
P W Ś C Pt S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas podkarpacki naturalny wypas2

 

01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

Wymagania weterynaryjne i higieniczno-sanitarne

Wymagania weterynaryjne i higieniczno-sanitarne

Podstawowe akty prawne:

  • Ustawa o bezpieczeństwie żywności i żywienia z dnia 25 sierpnia 2006 r.,
  • Ustawa o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego z dnia 29 stycznia 2004 r.,
  • Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 30 kwietnia 2004 r. w sprawie wewnętrznej kontroli jakości zdrowotnej żywności i przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji,
  • Ustawa o wymaganiach weterynaryjnych dla produktów pochodzenia zwierzęcego z dnia 29 stycznia 2004 r.,
  • Rozporządzenie (WE) 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych,
  • Rozporządzenie MRiRW z dnia 29 grudnia 2006 r. w sprawie wymagań weterynaryjnych przy produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do sprzedaży bezpośredniej,
  • Rozporządzenie MRiRW z dnia 15 grudnia 2006 r. w sprawie szczegółowych warunków uznania działalności marginalnej, lokalnej i ograniczonej.

W przypadku wytwarzania i sprzedaży artykułów żywnościowych konieczne jest zgłoszenie wniosku o rejestrację (to nie jest rejestracja działalności) lub zatwierdzenie zakładu do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii dla produktów pochodzenia zwierzęcego lub do Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego dla produktów pochodzenia roślinnego i produktów mieszanych.

W przypadku wytwarzania i sprzedaży niewielkich ilości produktów pochodzących z własnego gospodarstwa - rejestracja zakładu jest wystarczająca i jego zatwierdzenie nie jest wymagane.

Rejestracja zakładu jest formą prostą nie wymagającą obecności organu nadzoru w zakładzie – polega na przyjęciu wniosku i innych dokumentów od przedsiębiorcy , rozpatrzeniu wniosku i wydaniu decyzji administracyjnej o rejestracji.

Zatwierdzenie zakładu jest bardziej skomplikowane, bowiem przepisy UE nakazują organowi nadzoru w tym przypadku wizytę w zakładzie i w czasie tej wizyty stwierdzenie, czy warunki w zakładzie spełniają wymagania zawarte w przepisach.

Wymagania weterynaryjne

Złożenie wniosku o rejestrację do Powiatowego Inspektoratu Weterynarii.

  • Sprzedaży bezpośredniej

  • Działalności prowadzonej w formie marginalnej, lokalnej i ograniczonej (MOL) dla produktów przetworzonych ale również produkty nieprzetworzone mogą być sprzedawane jako(MOL). Działalność MOL może być prowadzona w swoim województwie i w województwach przyległych.

Producent wybiera formę sprzedaży i po spełnieniu wymagań zawartych w rozporządzeniach dotyczących zakładu wytwórczego (Rozporządzenie MRiRW z dnia 29 marca 2006 r. w sprawie wymagań, jakim powinien odpowiadać projekt technologiczny zakładu, w którym ma być prowadzona działalność w zakresie produkcji produktów pochodzenia zwierzęcego) oraz sprzedaży bezpośredniej lub działalności MOL powinien dopełnić obowiązku rejestracji w Powiatowym Inspektoracie Weterynarii poprzez złożenie wniosku o wpis do rejestru i nadanie numeru identyfikacji weterynaryjnej. Po wydaniu decyzji administracyjnej produkcja i sprzedaż mogą być prowadzone w legalny sposób.

Wymagania higieniczno-sanitarne

Złożenie wniosku o zatwierdzenie lub wpis do rejestru zakładów prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Zakłady wytwarzające produkty spożywcze pochodzenia roślinnego lub niepodlegające inspekcji weterynaryjnej powinny być zatwierdzone lub zarejestrowane przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego.

Z obowiązku zatwierdzania i rejestracji wyłączone są:

  • produkcja podstawowa na własny domowy użytek,

  • domowe przygotowanie przetwarzanie lub składowanie na własny domowy użytek.

Zwolnione z zatwierdzania ale podlegają rejestracji:

  • bezpośrednie dostawy – dotyczy produktów nieprzetworzonych (produkty pochodzenia niezwierzęcego i mieszane),
  • sprzedaż bezpośrednia - dotyczy produktów pochodzenia zwierzęcego.

Przy sprzedaży bezpośredniej (produkty nieprzetworzone) - nie jest wymagane dokonanie rejestracji działalności gospodarczej, ponieważ sprzedaż jest bezpośrednim skutkiem produkcji rolnej. 
W przypadku sprzedaży marginalnej, ograniczonej i lokalnej należy dokonać rejestracji działalności gospodarczej.

Ewa Grata
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej