Rejestracja Produktów Regionalnych
Rejestracja produktów
Procedura rejestracji składa się z kilku elementów i etapów:
- Podjęcie decyzji przez członków grupy producentów o przygotowaniu i złożeniu wniosku o rejestrację w Unii Europejskiej. Produkt tradycyjny lub regionalny kształtuje się w ciągu długiego czasu i w wyniku oddziaływania wielu czynników naturalnych i kulturowych, dlatego jest dobrem wspólnym danego regionu i nie może zostać zawłaszczony przez jednego producenta. Zatem warunkiem koniecznym dla przyjęcia wniosku jest jego złożenie przez grupę producentów.
- Wypracowanie przez grupę producentów, zaakceptowanej przez wszystkich jej członków specyfikacji produktu oraz wyboru jednostki certyfikującej i procedury kontroli.
- Złożenie wniosku przez grupę producentów. Po zaakceptowaniu przez organ opiniodawczy - Radę do Spraw Tradycyjnych i Regionalnych Nazw Produktów Rolnych i Środków Spożywczych w MR i RW, wniosek zostaje opublikowany na stronie internetowej MR i RW i inni producenci krajowi mają możliwość w ciągu 1 miesiąca złożenia sprzeciwu. Po tym okresie wniosek zostaje przesłany przez MR i RW do rejestracji do Brukseli i od tego momentu, produkt podlega ochronie na terytorium RP.
- Komisja Europejska rozpatruje i akceptuje wniosek. Wniosek zostaje opublikowany w Dzienniku Urzędowym UE i inni producenci, z wyłączeniem producentów z Polski, mają możliwość złożenia sprzeciwu. W przypadku protestu, proponowane jest porozumienie. W przypadku gdy wciągu 3 miesięcy porozumienie nie zostaje osiągnięte, decyzja dotycząca rejestracji jest podejmowana prze Komisje Europejską.
O rejestrację nazw mogą ubiegać się grupy producentów wytwarzających ten sam produkt. Producenci, którzy ubiegają się o rejestracje nazwy w unijnym systemie ochrony nazw geograficznych i tradycyjnych produktów rolnych w środków spożywczych muszą sporządzić specyfikacje, która zawiera:
- nazwę produktu,
- opis produktu zawierający informacje o surowcach, cechach fizycznych, chemicznych, mikrobiologicznych oraz organoleptycznych,
- opis metody produkcji,
- informacje dotyczące struktury kontroli,
- wymogi w zakresie etykietowania.
Uwaga !!!
SKRÓCENIE PROCEDURY REJESTRACJI !!!!
Procedura badania przez Komisję Europejską – nie dłużej niż 6 miesięcy w przypadku przekroczenia tego terminu KE powiadamia wnioskodawcę o przyczynach powstałego opóźnienia
Ewa Grata
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej