layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

marzec 2017
P W Ś C Pt S N
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas podkarpacki naturalny wypas2

 

01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

Kontrola i certyfikacja

Kontrola i certyfikacja

Ważnym elementem funkcjonowania systemów ChNP, ChOG i GTS jest zapewnienie właściwej kontroli. Organami i jednostkami organizacyjnymi właściwymi do przeprowadzania kontroli i certyfikacji produktów regionalnych i tradycyjnych są:

  • Minister właściwy ds. rynków rolnych – upoważnia jednostki certyfikujące do przeprowadzania kontroli, wydawania i cofania certyfikatów potwierdzających zgodność procesu produkcji produktów będących ChNP, ChOG i GTS ze specyfikacją,

  • Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych – sprawuje nadzór nad wojewódzkimi inspektorami jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz jednostkami certyfikującymi,
  • Wojewódzcy inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - przeprowadzają kontrolę zgodności procesu produkcji produktów posiadających ChNP, ChOG i GTS ze specyfikacją,
  • Upoważnione jednostki certyfikujące – przeprowadzają kontrolę oraz wydają i cofają certyfikaty zgodności.

Akredytowane i upoważnione przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jednostki certyfikujące uprawnione do kontroli zgodności ze specyfikacją:

  1. PNG Sp. z o.o., numer identyfikacyjny OZ/jc-01/2006/PL, Cisów 77A, 26-021 Daleszyce, www.png.ecofarm.pl, tel./fax: +48 41 306 40 00
  2. Polskie Centrum Badań i Certyfikacji w Warszawie, numer identyfikacyjny OZ/jc-02/2006/PL, 02-699 Warszawa, ul. Kłobucka 23A, www.pcbc.gov.pl, tel. +48 22 464 52 00
  3. COBICO Sp. z o.o., numer identyfikacyjny OZ/jc-03/2007/PL, 31-559 Kraków, ul. Grzegórzecka 77, www.cobico.pl, tel. +48 12 632 35 71, +48 12 630 90 90, fax: +48 12 416 36 46
  4. BIOCERT MAŁOPOLSKA Sp. z o.o., numer identyfikacyjny OZ/jc-04/2007/PL, 31-503 Kraków, ul. Lubicz 25A, www.biocert.pl, tel./fax: +48 12 430 36 06
  5. TUV Rheinland Polska Sp. z o.o., numer identyfikacyjny OZ/jc-06/2008/PL, 02-146 Warszawa, ul. 17 Stycznia 56, www.tuv.com/pl, tel. +48 22 846 79 99, fax: +48 22 868 37 42

Zgodnie z ustawą z dnia 17 grudnia 2004 roku o rejestracji i ochronie nazw i oznaczeń produktów rolnych i środków spożywczych oraz o produktach tradycyjnych do kontroli zgodności procesu produkcji ze specyfikacją upoważnieni są również wojewódzcy inspektorzy jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych - www.ijhar-s.gov.pl.

Zakres oraz częstotliwość kontroli zależą od specyfiki procesu produkcyjnego danego produktu. W wyniku kontroli wydawane jest:

  • świadectwo jakości handlowej, potwierdzające zgodność procesu produkcji ze specyfikacją (IJHARS),

  • certyfikat zgodności (jednostki certyfikujące).

Ewa Grata
Departament Rolnictwa i Gospodarki Wodnej