Mleko
PRAWODAWSTWO KRAJOWE
USTAWA z dnia 20 kwietnia 2004 r. o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych(Dz.U. z 2004 r. Nr 93, poz. 897)
USTAWA z dnia 4 marca 2005 r. o zmianie ustawy o organizacji rynku mleka i przetworów mlecznych (Dz.U. z 2005 r. Nr 53, poz. 469)
MECHANIZMY:
W warunkach jednolitego rynku europejskiego produkcja oraz wprowadzanie do obrotu rynkowego mleka i jego przetworów podlega ścisłym regulacjom ilościowo-jakościowym. Wyraża się to przede wszystkim ustaleniem dla producentów określonych limitów produkcji mleka surowego, tzw. kwot mlecznych oraz określeniem obligatoryjnych wymogów sanitarno-weterynaryjnych dotyczących warunków i jakości produkowanego mleka.
Ponadto na rynku mleka stosowane będą mechanizmy obejmujące:
- ceny interwencyjne (docelowa i interwencyjna), skup interwencyjny masła i mleka w proszku oraz dotowanie prywatnego przechowalnictwa produktów mleczarskich (mleko odtłuszczone w proszku, masło, niektóre gatunki serów dojrzewających)
- system zagospodarowania nadwyżek produktów mleczarskich m.in. poprzez stosowanie dopłat do mleka i jego przetworów
Podobnie jak na innych rynkach funkcjonować będą również instrumenty polityki handlowej (kontyngenty, cła importowe, subsydia eksportowe oraz licencje importowe i eksportowe).
Szczegółowe informacje dostępne są na stronie Agencji Rynku Rolnego http://www.arr.gov.pl/ w dziale Działania ARR.