layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

listopad 2017
P W Ś C Pt S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas podkarpacki naturalny wypas2

 

01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

XXII Jarmark Garncarki w Medyni Głogowskiej

170719 jarmarkW tym roku 9. Lipca  2017 już po raz  XXII odbył się  Jarmark Garncarki  w Medyni Głogowskiej, któremu towarzyszyła impreza pn. „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski". W inicjatywie bowiem uczestniczyły trzy województwa podlaskie, lubelskie i podkarpackie, które postanowiły połączyć siły przy promocji swoich potraw regionalnych. W Zagrodzie Garncarskiej odbyły się garncarskie prezentacje i warsztaty oraz kiermasze ceramiki. Przeprowadzony został także konkurs lepienia w glinie przez garncarzy z trzech województw.

Jednak najważniejszym punktem był konkurs;

1. Na „Najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski

2. Na „Najlepszy produkt ekologiczny wschodniej Polski

3. Na „Najładniejsze stoisko wschodniej Polski

W przedsięwzięci uczestniczyło 66 wystawców którzy prezentowali swoje wyroby  tradycyjne i ekologiczne w załączeniu protokół z posiedzenia komisji konkursowej:

Do konkursu przystąpiło 50 wystawców. Komisja konkursowa powołana przez marszałka województwa podkarpackiego dokonała oceny stoisk, produktów tradycyjnych i ekologicznych na podstawie: regulaminu. Po podsumowaniu punktów Kapituła przyznała następujące nagrody:

Najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski

I miejsce: Bogusław Szymański- Nowe Sioło za kiełbasę sielską

II miejsce: Podlaskie Rarytasy z Podlasia za szynkę wiejską

III miejsce: Masarnia Osip z Wierzawic za polędwicę flisacką

III miejsce: „Karczma Podkarpackie Jadło” z Babicy za chleb w liściach kapusty faszerowany mięsem

Najlepszy Produkt ekologiczny wschodniej Polski

I miejsce: „Leda Ser” Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za ser dojrzewający Wólczan

II miejsce: „Baszpol” Adam Bała z Grzegorzówki za ciasteczka orkiszowe ekologiczne z nadzieniem

III miejsce: Natura Tur Robert Janowski –Województwo Lubelskie za lubelski olej słonecznikowy

Najładniejsze stoisko na Kulinarnym szlaku wschodniej Polski

I miejsce: Aleksandra Ryzner Województwo Lubelskie

II miejsce: Olejowy Raj Województwo Podlaskie

III miejsce: KGW Gałucha Zofia Nowa Wieś II

Odwiedzający festiwalowe imprezy zarówno  w Bychawie, Medyni Głogowskiej i Drohiczynie  wybiorą oficjalne logo wydarzenia. Pierwsza prezentacja odbyła się w Bychawie27.05 2017  druga odbyła się w 9.07.2017  Medyni Głogowskiej a trzecia odbędzie się 29.07.2017 r w Drohiczynie.



aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage