layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

listopad 2018
P W Ś C Pt S N
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

XXII Jarmark Garncarki w Medyni Głogowskiej

170719 jarmarkW tym roku 9. Lipca  2017 już po raz  XXII odbył się  Jarmark Garncarki  w Medyni Głogowskiej, któremu towarzyszyła impreza pn. „Na Kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski". W inicjatywie bowiem uczestniczyły trzy województwa podlaskie, lubelskie i podkarpackie, które postanowiły połączyć siły przy promocji swoich potraw regionalnych. W Zagrodzie Garncarskiej odbyły się garncarskie prezentacje i warsztaty oraz kiermasze ceramiki. Przeprowadzony został także konkurs lepienia w glinie przez garncarzy z trzech województw.

Jednak najważniejszym punktem był konkurs;

1. Na „Najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski

2. Na „Najlepszy produkt ekologiczny wschodniej Polski

3. Na „Najładniejsze stoisko wschodniej Polski

W przedsięwzięci uczestniczyło 66 wystawców którzy prezentowali swoje wyroby  tradycyjne i ekologiczne w załączeniu protokół z posiedzenia komisji konkursowej:

Do konkursu przystąpiło 50 wystawców. Komisja konkursowa powołana przez marszałka województwa podkarpackiego dokonała oceny stoisk, produktów tradycyjnych i ekologicznych na podstawie: regulaminu. Po podsumowaniu punktów Kapituła przyznała następujące nagrody:

Najlepszy produkt tradycyjny wschodniej Polski

I miejsce: Bogusław Szymański- Nowe Sioło za kiełbasę sielską

II miejsce: Podlaskie Rarytasy z Podlasia za szynkę wiejską

III miejsce: Masarnia Osip z Wierzawic za polędwicę flisacką

III miejsce: „Karczma Podkarpackie Jadło” z Babicy za chleb w liściach kapusty faszerowany mięsem

Najlepszy Produkt ekologiczny wschodniej Polski

I miejsce: „Leda Ser” Leszek Jakimowicz z Wólki Krowickiej za ser dojrzewający Wólczan

II miejsce: „Baszpol” Adam Bała z Grzegorzówki za ciasteczka orkiszowe ekologiczne z nadzieniem

III miejsce: Natura Tur Robert Janowski –Województwo Lubelskie za lubelski olej słonecznikowy

Najładniejsze stoisko na Kulinarnym szlaku wschodniej Polski

I miejsce: Aleksandra Ryzner Województwo Lubelskie

II miejsce: Olejowy Raj Województwo Podlaskie

III miejsce: KGW Gałucha Zofia Nowa Wieś II

Odwiedzający festiwalowe imprezy zarówno  w Bychawie, Medyni Głogowskiej i Drohiczynie  wybiorą oficjalne logo wydarzenia. Pierwsza prezentacja odbyła się w Bychawie27.05 2017  druga odbyła się w 9.07.2017  Medyni Głogowskiej a trzecia odbędzie się 29.07.2017 r w Drohiczynie.



aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage