layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

wrzesień 2017
P W Ś C Pt S N
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas podkarpacki naturalny wypas2

 

01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów

W sobotę 27 maja bieżącego roku w Strzegocicach k/Pilzna odbył się Wojewódzki finał konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów, organizowany przez Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego, Polską Izbę Produktu Regionalnego i Lokalnego w Warszawie, a także Podkarpacki Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Boguchwale. W konkursie udział wzięło kilkudziesięciu wystawców z całego województwa podkarpackiego.

Konkurs został podsumowany przez Komisję konkursową w składzie: Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego (PIPRiL) w Warszawie, Jan Zwoliński Wiceprezes PIPRIL w Warszawie, Zofia Kochan Dyrektor Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem, Dorota Jamrozy Kierownik  Departamentu Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem, Janina Kamińska Wice Dyrektor PODR w Boguchwale, Anna Smołucha –Urząd Miasta Pilzno, Jarosław Uściński – Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierników.

Nagrody zostały ufundowane przez Marszałka Województwa Podkarpackiego ze środków Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.

Podsumowanie wszystkich finałów wojewódzkich odbędzie się w dniach 25 -28 września bieżącego roku w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych POLAGRA FOOD. Produkty nominowane zostaną nagrodzone statuetką „PERŁA 2017”.

I. W kategorii produktów regionalnych pochodzenia zwierzęcego:

Podkategoria: produkty i przetwory mięsne

I nagroda:

Bogusław Szymański za kiełbasę sielską

PPHU „ANMAR” Anna Surmacz Kałamarz za wędzonkę z kamieniaka

Podkategoria: produkty mleczne

I nagroda:

Krystian Kwolek za ser biały podpuszczkowy z ziołami

Małgorzata Sowa za ser krowi wędzony „Sowuś”

Podkategoria: miody

I nagroda:

Wacław Piędel za miód nawłociowy z nad Tanwi i Sanu

Wyróżnienia:

PPM Taurus za kiełbasiankę swojską pilzneńską

Izydor Guzik a miód klonowy

Zofia Betleja – Koło Emerytów i Rencistów z Połomi za „Pasztet z królika”

II.  W kategorii produktów i przetworów pochodzenia roślinnego:

Podkategoria: przetwory owocowe

I nagroda:

Halina Solecka za dżem z czarnej porzeczki na surowo

Podkategoria: produkty zbożowe

I nagroda:

Julia Drozd za chleb na zakwasie z denka

Podkategoria: wyroby cukiernicze

I nagroda:

Adam Bała z ciasteczka domowe z różą i marmoladą

Małgorzata Frączek za jabłecznik – jabłkówkę

Wyróżnienia:

Janina Olszańska za powidło ze śliwki

Lucyna Jasińska za chleb żytni z pieca na zakwasie

Agnieszka Kędra za babkę gotowaną

III. W kategorii napoje regionalne:

Podkategoria : napoje alkoholowe

I nagroda:

Krystyna Solon KGW Rybne za nalewkę bieszczadzki zapach lata

Wyróżnienia:

Anna Głogowska Stowarzyszenie Zawisłocze Pilzneńskie za napój z serwatki

Anna Guzek za nalewkę malinówkę

Dorota i Krzysztof Mazurek za wino gronowe

IV. W kategorii inne produkty regionalne:

KGW Horyniec Zdrój za pałamyczki horynieckie

Ponadto Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2017” następujące produkty:

Ser podpuszczkowy za nutę leśną – Bożena Wisła

Ser dojrzewający „Wólczan” – Leszek Jakimowicz Leda-Ser

Szynka w rozmarynie – „Anmar’ Anna Surmacz – Kałamarz

Brusznica z gruszką - Janina Czaban

Nalewka jeżynowa leśna z Ulanowa – Maria i Mieczysław Łabęccy



aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage