layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

lipiec 2018
P W Ś C Pt S N
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

Agrobieszczady 2016 oraz Konkurs „III Podkarpackie Smaki Myśliwskie”

Agrobieszczady 160W roku bieżącym  odbędzie sie już XXI edycja Targów „AGROBIESZCZADY 2016” oraz Konkurs „III Podkarpackie Smaki Myśliwskie”.

Współorganizatorami imprezy są: Marszałek Województwa Podkarpackiego, Dyrektor Regionalnej Dyrekcji Lasów Państwowych w Krośnie, Starosta Leski i Burmistrz Leska.

Jak co roku impreza ma na celu promowanie lokalnej przedsiębiorczości, rolnictwa, myślistwa, leśnictwa i obszarów wiejskich wywodzących się przede wszystkim z terenu Bieszczad, jak również z całego Podkarpacia oraz promocji lokalnych samorządów i instytucji.

Podczas imprezy rokrocznie ma miejsce wystawa zwierząt, kiermasz rzemiosła i rękodzieła ludowego, sprzętu rolniczego i ogrodniczego, prezentacje i promocje lokalnych firm, kiermasz roślin ozdobnych i bylin, wystawa żywności ekologicznej pochodzącej z gospodarstw ekologicznych Podkarpacia oraz prezentacje kulinarne wraz z degustacją potraw regionalnych i tradycyjnych, wywodzących się z naszego regionu.

Pragniemy podkreślić, że z roku na rok zainteresowanie imprezą wzrasta, o czym świadczy liczba odwiedzających ją mieszkańców i turystów, jak również systematycznie rosnąca liczba Wystawców.

Całość wystawy odbędzie się na terenie boisk sportowych i wokół obiektów szkolnych. Stoiska dla wystawców będą zorganizowane w namiotach wystawowych.

Każdy z Wystawców może prowadzić działalność handlową wystawianych wyrobów.

W tym roku zamierzamy przeprowadzić po raz trzeci Konkurs „III Podkarpackie Smaki Myśliwskie” w trzech kategoriach:

  1. „Produkt z dziczyzny (mięso, wędliny i kiełbasy)”,
  2. „Potrawy z dziczyzny (dania główne, zupy, bigosy, gulasze i przystawki),
  3. „Napoje regionalne ( alkoholowe i bezalkoholowe),

Jest to konkurs, który ma na celu przybliżenie obyczajów łowieckich oraz kuchni myśliwskiej mieszkańcom powiatu i województwa oraz turystom.

Konkurs skierowany jest do: kół gospodyń wiejskich, kół łowieckich, szkół, gastronomii, podmiotów rolniczych i osób fizycznych.

Merytorycznie przedsięwzięcie prowadzi Departament Rolnictwa, Geodezji i Gospodarki Mieniem, Oddział Wielofunkcyjnego Rozwoju Wsi i Żywności Wysokiej Jakości.agrobieszczady 2016



aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage