layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

kwiecień 2018
P W Ś C Pt S N
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

„Na kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski" podczas XVII Ogólnopolskiego Festynu „W krainie pierogów” w Bychawie

Producenci z województwa podkarpackiego uczestniczyli w imprezie, która odbyła się w dniach 28 i 29 maja w Bychawie i połączyła smaki trzech regionów. Swoje siły dla promocji regionalnych kulinariów połączyły województwa lubelskie, podkarpackie i podlaskie. Efektem tej współpracy był festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.

Celem nowego festiwalu, który przyjął charakter plenerowego festynu, była prezentacja kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła oraz innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej Podkarpacia, Lubelszczyzny oraz Podlasia. Na stu regionalnych stoiskach można było kupić różnorodne produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz różnego rodzaju pierogi.

Do stoisk z produktami tradycyjnymi z trzech regionów ustawiały się długie kolejki, a pod sceną był tłum bawiących się ludzi. Na miejskim stadionie wyrosło miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych, charakterystycznych dla Polski Wschodniej. Wystawcy przygotowali także dziesiątki tysięcy pierogów. W organizowanym konkursie „Na najlepszy smak Wschodnich ziem Polski” podkarpacki Producent Serów Domowych Leda-Ser zajął drugie miejsce za ser jogurtowy. Natomiast w konkursie na najładniejsze stoisko Stowarzyszenie „Dolina Strugu” z Błażowej zdobyło trzecie miejsce.

Z województwa podkarpackiego w imprezie uczestniczyły takie firmy jak: Ekologiczne BIO-EKO z Tułkowic z wspaniałymi ekologicznymi chlebami żytnimi, Masarnia OSIP z Wierzawic, Jasiołka z Dukli i Zakład Przetwórstwa Mięsnego J. Fołta z Markowej  z wysokiej jakości wędlinami, PPM Taurus z różnego rodzaju pierogami pieczonymi o wspaniałym smaku, Leda -Ser z bardzo smacznymi serami o różnorodnym asortymencie, ZPH BASZPOL z bardzo dobrymi ekologicznymi ciasteczkami orkiszowymi i chlebami najwyższej jakości, Firma Mateo z Dębicy z wysokiej jakości pierogami i kartaczami, ZPS CATERING P. Kusz z Chmielnika z przepysznymi pierogami o różnorodnych smakach oraz Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula z najwyższej jakości biszkoptami.

Podczas festiwalu nie zabrakło licznych atrakcji i występów zespołów muzycznych.

Kolejna prezentacja producentów produktów tradycyjnych i regionalnych z trzech województw odbędzie się w Drohiczynie 30 lipca br. w województwie podlaskim. Natomiast w województwie podkarpackim realizacja wspólnego przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” odbędzie się 7 sierpnia br. podczas „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła” w Lubaczowie.



aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage