layout-wrota-lipiec2014-tlo-roln-kulin

rolnictwo.

 

layout-wrota-lipiec2014-przestrzen

mowiaca przegladarka    slabowidzacy   epuap

listopad 2017
P W Ś C Pt S N
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3

wrotapodkarpackie.pl

 

layout-wrota-lipiec2014-tlo-wrota-glowna

layout-wrota-lipiec2014-tlo-przedmiot-puste

 

14 produkty trad i regpodkarpacki naturalny wypas podkarpacki naturalny wypas2

 

01 stop gmoEfektywnie gospodaruj nawozami 02 ekogala03 nkd04 smaki

05 podkarpackie smaki06 piagro07 pdz 16008 leksykon podkarpackich smakow

09 min rol10 arimr11 przycisk pdo12 pire swilcza

13 ior pib tsd rzeszow

Nwesletter

captcha 

„Na kulinarnym Szlaku Wschodniej Polski" podczas XVII Ogólnopolskiego Festynu „W krainie pierogów” w Bychawie

Producenci z województwa podkarpackiego uczestniczyli w imprezie, która odbyła się w dniach 28 i 29 maja w Bychawie i połączyła smaki trzech regionów. Swoje siły dla promocji regionalnych kulinariów połączyły województwa lubelskie, podkarpackie i podlaskie. Efektem tej współpracy był festiwal „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski”.

Celem nowego festiwalu, który przyjął charakter plenerowego festynu, była prezentacja kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu, a także rękodzieła oraz innych form tradycyjnej aktywności kulturalnej Podkarpacia, Lubelszczyzny oraz Podlasia. Na stu regionalnych stoiskach można było kupić różnorodne produkty tradycyjne, regionalne i ekologiczne oraz różnego rodzaju pierogi.

Do stoisk z produktami tradycyjnymi z trzech regionów ustawiały się długie kolejki, a pod sceną był tłum bawiących się ludzi. Na miejskim stadionie wyrosło miasteczko produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych, charakterystycznych dla Polski Wschodniej. Wystawcy przygotowali także dziesiątki tysięcy pierogów. W organizowanym konkursie „Na najlepszy smak Wschodnich ziem Polski” podkarpacki Producent Serów Domowych Leda-Ser zajął drugie miejsce za ser jogurtowy. Natomiast w konkursie na najładniejsze stoisko Stowarzyszenie „Dolina Strugu” z Błażowej zdobyło trzecie miejsce.

Z województwa podkarpackiego w imprezie uczestniczyły takie firmy jak: Ekologiczne BIO-EKO z Tułkowic z wspaniałymi ekologicznymi chlebami żytnimi, Masarnia OSIP z Wierzawic, Jasiołka z Dukli i Zakład Przetwórstwa Mięsnego J. Fołta z Markowej  z wysokiej jakości wędlinami, PPM Taurus z różnego rodzaju pierogami pieczonymi o wspaniałym smaku, Leda -Ser z bardzo smacznymi serami o różnorodnym asortymencie, ZPH BASZPOL z bardzo dobrymi ekologicznymi ciasteczkami orkiszowymi i chlebami najwyższej jakości, Firma Mateo z Dębicy z wysokiej jakości pierogami i kartaczami, ZPS CATERING P. Kusz z Chmielnika z przepysznymi pierogami o różnorodnych smakach oraz Fabryka Ciast i Cukrów Dr Stanisława Gurgula z najwyższej jakości biszkoptami.

Podczas festiwalu nie zabrakło licznych atrakcji i występów zespołów muzycznych.

Kolejna prezentacja producentów produktów tradycyjnych i regionalnych z trzech województw odbędzie się w Drohiczynie 30 lipca br. w województwie podlaskim. Natomiast w województwie podkarpackim realizacja wspólnego przedsięwzięcia „Na kulinarnym szlaku wschodniej Polski” odbędzie się 7 sierpnia br. podczas „Festiwalu Kultur i Kresowego Jadła” w Lubaczowie.



aviavalleybaner prognoza

podkarpackie sz perspektywalotniksko

monitoruj podkarpackiepolska pomoc pl 220

move on greentourage