Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA -FOOD w Poznaniu w 2014 r.

          Wzorem lat ubiegłych Urząd Marszałkowski Województwa Podkarpackiego zorganizował wyjazd producentów żywności z naszego regionu na Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych POLAGRA -FOOD które odbywają się w Poznaniu. To największe wydarzenie tej branży w Polsce oraz Europie Środkowej i Wschodniej  na którym  prezentowana jest oferta dla wszystkich sektorów przemysłu spożywczego. W tym roku Targi POLAGRA - FOOD odbywają  się w dniach od 28.wrzesnia do 2 października br. w Pawilonie „Smaki Regionów”.  Województwo Podkarpackie  zaprezentowało wszystkie nagrodzone produkty, które otrzymały najwyższe odznaczenie „PERŁA 2014” w XIV edycji ogólnopolskiego konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”.

 

 

            Nasze produkty to: markowska kiełbasa szynkowa - Zakład Uboju i Przerobu Mięsa Jan Fołta Markowa, chrupaczki -Maria i Mieczysław Łabęccy  Ulanów  i bryndza kozia – Gospodarstwo ekologiczne „FIGA” Mszana. Po raz pierwszy otrzymaliśmy najwyższe odznaczenie „PERŁA 2014” za potrawę Pamułę i gołąbki z farszem z ziemniaków i kaszy gryczanej  z sosem grzybowym – Restauracja „PIAST” z Jarosławia . Uroczyste wręczenie wyróżnień odbyło się w Poznaniu podczas Międzynarodowych Targów Spożywczych POLAGRA – FOOD. Organizatorem konkursu jest Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wspólnie ze Związkiem Województw RP. Partnerami merytorycznymi i organizacyjnymi finałów konkursu w regionach są Urzędy Marszałkowskie i Wojewódzkie Ośrodki Doradztwa Rolniczego. Jak co roku Kapituła Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” przyznaje wyjątkowy tytuł „Klucz do Polskiej Spiżarni”. To wspaniałe wyróżnienie cieszące się dużym uznaniem   wśród producentów żywności tradycyjnej i regionalnej otrzymał Pan Lucjan Kuźniar Wicemarszałek Województwa Podkarpackiego, który od ośmiu już lat wspiera działania służące identyfikacji i promocji produktów tradycyjnych, regionalnych i ekologicznych. Jest także pomysłodawcą wielu przedsięwzięć promujących i ukazujących bogactwo kulinarne naszego regionu. Jako jedyny Marszałek w Polsce otworzył Punkt Sprzedaży Podkarpackiej Żywności Wysokiej Jakości.  Wspiera  także działania Kół Gospodyń Wiejskich promując naszą kulturę i dziedzictwo narodowe. Podejmowane różnego rodzaju inicjatywy służą lokalnej społeczności przez utworzenie nowych miejsc pracy dla mieszkańców regionu.

30-09-2014 1 30-09-2014 2

30-09-2014 3 30-09-2014 4 

30-09-2014 5 30-09-2014 6

nkd lublin 2014 2 podkarp 3

nkd lublin 20140 podk 4